У процесі використання чайника на його стінках утворюється наліт. Він не тільки погіршує смак напоїв, а й скорочує термін служби електроприладу. У цій статті розповімо, чому з'являється накип і як запобігти його накопиченню. Також поділимося кількома перевіреними методами, як очистити чайник від накипу швидко і безпечно.
Поява нальоту на дні та стінках посуду пояснюється присутністю у воді мінеральних солей, магнію, кальцію, хлору, заліза. У процесі нагрівання, кипіння і подальшого випаровування води вони накопичуються на внутрішній поверхні чайника у вигляді білого, жовтуватого або сірого нальоту.
Що жорсткіша вода, багатший і різноманітніший її хімічний склад, то швидше накопичується осад. На швидкість його утворення впливає матеріал, з якого зроблено корпус посуду, а також частота його експлуатації.
Вапняні відкладення не просто псують зовнішній вигляд, вони негативно впливають на електротехніку:
Наліт, що скупчився товстим шаром, стає щільним ізолятором і сильно знижує тепловіддачу елементів, що нагріваються, електрочайника, кавомашини, бойлера.
Процес нагріву води сповільнюється і, щоб забезпечити належні для кип'ятіння 100 °С, електроенергії буде потрібно більше.
Нагрівальна спіраль погано пропускає тепло до нагрівального реле, тому відбувається перегрівання. Через перегрів зношуються стінки електроприладу, пристрій швидко зношується і ламається.
Скупчення накипу шкідливі й для людини. Потрапляючи в організм, він негативно впливає на стан і роботу нирок, сечового міхура, всієї видільної системи. Крім того, він може стати причиною розвитку карієсу, остеохондрозу, подагри.
Погодьтеся, важливо проводити регулярне чищення техніки від відкладень. А для цього треба знати, як очистити електричний чайник від накипу швидко і безпечно. Не менш важливими є і профілактичні заходи.
Ось кілька рекомендацій, при виконанні яких не доведеться часто шукати способи, як очистити чайник від накипу. Адже завжди простіше забезпечити профілактику.
Завжди виливайте залишки води, що залишається в чайнику після приготування напоїв. Перебуваючи в ємності, вода дає осад - він падає на дно і "чіпляється" до поверхні.
Проводьте регулярне ополіскування посуду, перш ніж заливати в нього свіжу воду.
Якщо помітили, що з'явився легкий наліт - приберіть його кухонною губкою. Тонкий шар осаду прибирається набагато простіше і легше, ніж товсті "нарости".
Є ще одне важливе правило: використовуйте для приготування напоїв та їжі очищену воду. Наприклад, встановіть фільтрувальний пристрій безпосередньо у водовідведення - так фільтрація води відбуватиметься ще до її потрапляння в кран. Для пом'якшення води й очищення її від важких металів підійдуть спеціальні глечики, що очищають воду. Ще один хороший варіант передбачає використання бутильованої води.
Спосіб видалення накипу треба підбирати з урахуванням типу посуду і матеріалу, з якого він виготовлений. В електрочайниках також важливо проводити якісне та безпечне чищення нагрівального елементу.
Є багато способів, як очистити чайник від накипу всередині. Але в будь-якому разі після завершення процедури обов'язково треба закип'ятити в ньому воду для повного видалення засобу для чищення. Якщо не прокип'ятити воду, залишки засобів для чищення можуть потрапити в організм.
Оцет або оцтову есенцію можна використовувати для видалення навіть застарілих багатошарових відкладень та іржі.
Ось покрокова інструкція, як очистити чайник від накипу оцтом:
Приготуйте розчин з однієї склянки оцту (9%) і 1-1,5 літра води, залийте його в електрочайник.
Дайте розчину закипіти.
Після кип'ятіння розчину залиште його в ємності до повного охолодження - за цей час оцет розпушуватиме накип.
Промийте ємність чистою водою. Якщо наліт погано відшаровується, можна акуратно потерти його губкою.
Якщо накип старий і занадто щільний, повторіть процедуру 1-2 рази.
Чищення стінок і днища за допомогою лимонної кислоти - безпечний, ефективний і досить простий спосіб. Ось як очистити чайник від накипу лимонною кислотою:
Наповніть електрочайник водою і додайте лимонну кислоту з розрахунку 1-2 столові ложки на 1 літр рідини.
Дайте розчину закипіти і залиште на 20-30 хвилин, щоб наліт розм'якшився й обсипався.
Добре промийте посуд.
Як бути, якщо лимонної кислоти вдома не виявилося, але є лимон? Діяти доведеться так:
На 1-1,5 літра води вистачить лимона середнього розміру. Його можна нарізати кружальцями і кинути у воду, а можна відразу вичавити туди сік.
Доведіть воду з лимоном до кипіння і залиште стояти на 1 годину.
Стандартна дія - промивання чайника чистою водою.
Як очистити чайник від накипу всередині, якщо за один раз він не прибрався? У такому разі можна повторити процедуру або збільшити концентрацію лимонної кислоти. Як і оцет, лимонна кислота відмінно видаляє з металевих виробів іржу.
Кальцинована сода - найдешевший засіб, за допомогою якого можна очистити чайник. Але не треба терти, намагаючись усунути осад насухо - так можна подряпати стінки посуду. Діяти треба так:
Налийте воду і додайте 1-2 столових ложки соди.
Дайте воді закипіти. Залиште розчин у ємності на 30-40 хвилин, щоб сода розм'якшила відкладення.
Промийте ємність. Якщо відкладення не повністю розчинилися, акуратно протріть їх губкою.
Щоб отримати сильніший ефект, можна спочатку прокип'ятити воду з содою, а потім зробити це повторно з оцтом або лимонною кислотою. Якщо не знаєте, як очистити чайник від товстого шару накипу, спробуйте цей варіант.
За допомогою соди й оцту також можна прибрати дуже сильну іржу. Необхідно залити в ємність воду, потім насипати туди 1-2 ложки соди і залити оцет. У результаті реакції, що почалася, яка посилиться під час кипіння, відбудеться повне усунення іржі. Завершальний етап - ополіскування і додаткове прокип'ячування.
Є й оригінальніші способи, як очистити чайник від накипу.
Наприклад, можна взяти багату природними органічними кислотами картопляну шкірку і шкірку фруктів (яблучну, грушеву). Дії стандартні: чисті шкірки помістити в посуд і залити водою, закип'ятити і залишити на 1-2 години. Потім промити ємність і за необхідності делікатно усунути наліт губкою.
Цей метод підійде тільки для електрочайників із закритими нагрівальними елементами, оскільки за відкритої нагрівальної спіралі недоноски від шкірки можуть зіпсувати реле.
Ще один нетрадиційний засіб - це розсіл від маринованих огірків або помідорів. Електрочайник треба заповнити розсолом, а далі діяти так само, як і в попередніх випадках. У тому, як очистити чайник від накипу всередині розсолом, немає нічого складного. Головне - ретельно вимити посуд, щоб повністю зник запах маринаду.
З видаленням затверділого осаду відмінно справляється газована вода. Лимонна і ортофосфорна кислоти, що входять до її складу, швидко і легко розм'якшують будь-який шар мінеральних відкладень.
Електрочайник треба повністю залити напоєм і закип'ятити або ж просто, без кип'ятіння, залишити на 5-6 годин. На завершальному етапі залишиться лише прибрати наліт кухонною губкою і промити посуд. Краще використовувати сильногазовані напої без барвника, наприклад, "Спрайт".
В наявності
Інші способи, як очистити чайник від накипу всередині, полягають у використанні спеціальних побутових хімічних засобів. Ось найбільш популярні та ефективні:
Таблетки Filtero - м'який, але дієвий засіб, розроблений спеціально для електрочайників і термопотів.
Frosch Антинакипін - екологічний склад без агресивних хімікатів, абсолютно безпечний для здоров'я і придатний для частого використання.
Cillit Bang Антинакип - потужний засіб, що діє буквально за лічені хвилини.
Sano Anti Kalk - препарат ізраїльського виробника, чудово підходить для чайників, кавоварок, прасок.
Heitmann Антинакипін - німецький засіб із натуральними кислотами, який дбайливо очищає поверхні.
Перед застосуванням будь-якої побутової хімії уважно читайте інструкцію - у кожного засобу можуть бути специфічні вимоги до використання.
Краще розібратися в тому, як очистити чайник від накипу, допоможе таблиця. У ній коротко вказані особливості кожного з описаних вище способів.
Засіб |
Ефективність |
Ціна |
Тип чайників |
Рекомендації |
оцет |
добре видаляє сильний накип |
дуже низька |
пластмасові, скляні, металеві чайники |
залишає запах, після використання потрібне ретельне промивання |
лимонна кислота, лимон |
добре видаляє сильний накип |
низька |
усі види посуду |
ефективний і безпечний засіб, не залишає запаху |
сода |
підходить для видалення тонкого нальоту, але з товстим шаром накипу справляється гірше |
низька |
металеві, скляні, емальовані чайники |
не терти посуд насухо, інакше залишаться подряпини |
розсіл |
видаляє тільки легкий наліт, з товстим шаром накипу не справляється |
дуже низька |
металеві, скляні, пластмасові чайники |
залишає сильний запах, після використання потрібне дуже ретельне промивання |
шкірка картоплі та фруктів |
видаляє тільки тонкий шар нальоту |
дуже низька |
електрочайники з будь-якого матеріалу, але тільки із закритими нагрівальними елементами |
необхідне ретельне промивання ємності від залишків шкірки |
газовані напої |
справляється з накипом різної товщини |
середня |
металеві, скляні |
можна використовувати тільки газовану воду без барвників у складі |
хімічні фірмові засоби для видалення накипу |
відмінно справляються навіть із застарілим накипом будь-якої товщини |
середня і висока |
для якого конкретно посуду можна використовувати засіб, є в інструкції |
використовувати з урахуванням рекомендацій, зазначених в інструкції від виробника |
Навіть найдорожча техніка буде ламатися, якщо за нею не доглядати. Промивати електрочайник необхідно залежно від того, з якою швидкістю в ньому з'являється осад. Так, за води середньої жорсткості чистка потрібна раз на 2-3 тижні, за жорсткої води - 1 раз на тиждень.
Також регулярно треба мити сіточку-фільтр, що стоїть у носику чайника і зазвичай легко знімається. Сіточка збирає крупинки накипу, які ще не закріпилися на стінках посуду, але присутні у воді.
Важливо не тільки знати, як очистити чайник від накипу, а й як при цьому уникнути пошкоджень техніки. У жодному разі не використовуйте жорсткі щітки, адже вони можуть подряпати стінки. Якщо відкладень багато, не застосовуйте грубу механічну силу - краще повторіть м'яку чистку.
Дотримуючись описаних у цій статті рекомендацій, ви не тільки подовжите термін служби своєї техніки, а й поліпшите смак приготованих у ній напоїв. Якщо у вас є власні методи або запитання - напишіть їх у коментарях. Ваш досвід може бути корисним іншим!