odesadniprokharkivlvivzaporizhzhyapoltavaternopilivano-frankivskvinnytsiazhytomyrkhmelnytskyymykoliyiv
Citrus Logo Image

Яка оптимальна температура має бути в холодильнику?

7642 перегляди


Зміст:

Безпечне зберігання продуктів у камерах холодильної техніки здатен забезпечити оптимальний мікроклімат. За занадто низьких градусів легко заморозити делікатну їжу, тоді як за максимальної температури бактерії можуть зіпсувати свіжі продукти, напівфабрикати, готові страви.

Температура в холодильнику і морозильній камері залежить від марки приладу і його моделі. Беруться до уваги:

  • конструктив (одно-, двокамерний або Side-by-Side);
  • технологічне виконання (компресорний, абсорбційний, термоелектричний, з вихровими охолоджувачами);
  • система охолодження (статична, динамічна, Ноу Фрост або Total No Frost);
  • клас енергозбереження (від А до А+++).

Дотримання правильної температури дає змогу не тільки зберегти якість вмісту відсіків, а й заощадити на покупках. За ГОСТами, оптимальна температура в холодильнику становить +5 - +12 градусів. За стандартних показників яйця, молочні продукти, м'ясо, свіжі овочі, риба можуть зберігатися певний час, не втрачаючи своїх поживних властивостей.

У морозилці цифри можуть варіюватися від -6 до -25 °C. Заморожені продукти стандартно зберігаються за показника близько -18 °C. Не варто думати, що чим холодніше буде в рефрижераторі, тим довше може зберігатися їжа. Закладаючи їжу в камеру, потрібно враховувати максимальний термін і правильні умови зберігання. Крім того, занадто низький температурний фон збільшує навантаження на мотор-компресор, внаслідок чого він зношується швидше.

Багато сучасних пристроїв мають режим SuperCool або XtremeFreeze, SuperFrost, Shock Freeze. Швидке охолодження продуктів у них можливе завдяки інтенсивнішому розподілу повітря в камерах за допомогою вентилятора. Наявність режиму "суперзаморозка" дає змогу знизити робочу температуру в морозильному відсіку до -32 градусів.

Відмінності мікроклімату в камерах влітку і взимку

Створення відповідних умов дає змогу не допустити псування кондитерських виробів та інших швидкопсувних продуктів. Влітку, коли на вулиці спекотно, рекомендована температура в холодильнику має бути нижчою на 3-5 градусів, ніж узимку. Коли на вулиці холодно, варто задати вищу температуру в холодильнику, що додатково дасть змогу заощадити електроенергію.

Температурні показники в холодильнику No Frost

Більшість експертів рекомендують підтримувати показник у пристрої з системою Ноу Фрост, що перешкоджає утворенню льоду в камерах, у діапазоні від +3 до +5 °C. Цей режим, що запобігає намерзанню, забезпечує умови, що дають змогу зберігати багато продуктів харчування, запобігаючи їхньому передчасному псуванню.

Просто знати, яка температура має бути в холодильнику No Frost, недостатньо. Потрібно регулярно перевіряти показники і, за необхідності, коригувати їх. Важлива і чистота в камерах. Хоча б 1-2 рази на рік потрібно проводити повне розморожування і генеральне прибирання відсіків.

Зони зберігання та рекомендована температура в холодильнику

Відсік

Градуси

Що можна зберігати

Відділення для напоїв і готових страв

+2 - +5 °C

Готова до вживання їжа, напої, консерви.

Основне відділення

+4 - +7 °C

М'ясо, молоко, риба.

Ящик для овочів і фруктів

+7 -+ 10 °C

Для яблук, капусти, коренеплодів норма - 8 градусів.

Зона нульової температури

0 - +1 °C

Мінімальна температура в холодильнику - варіант для нетривалого зберігання ковбаси, свіжої зелені, риби, м'яса, сирів.

Дверцята

+5 - +10 °C

Яйця, соуси, молоко.


Тобто, температура в холодильнику має бути на кожній полиці різною.

Яка температура має бути в холодильнику з урахуванням виду їжі

Наступні режими дають змогу створити оптимальне середовище для зберігання різних варіантів їжі:

  • Для свіжих фруктів і овочів ідеальна температура від 0 до +4 °C. Це допомагає уповільнити процеси старіння і зберегти їхні поживні властивості. Молоко, йогурт і сир мають зберігатися за середньої температури від +2 до +5 °C.
  • Для рибно-м'ясних продуктів необхідні нижчі показники - від -1 до +2 °C. Це дає змогу максимально подовжити їхнє зберігання і захистити від бактеріального росту.

Правильні налаштування забезпечують ідеальні умови для зберігання різних видів їжі. Знайти керівництво з налаштувань можна в інструкції до кожної моделі Bosch, LG та інших брендів.

Часті запитання

Що робити, якщо в холодильнику Самсунг не виставляються градуси?

Причини, через які в холодильнику Samsung не виходить задати оптимальну температуру:

  1. Прилад відключено від електромережі або перегорів запобіжник.
  2. Панель керування працює несправно або пошкоджена.
  3. Несправний термостат або датчик температури.

Не варто намагатися самостійно розбирати прилад, щоб не спричинити додаткові пошкодження. У багатьох випадках найкраще проблема вирішується майстром, викликаним для діагностики та ремонту.

Температура в холодильнику не опускається нижче 10 градусів - які причини?

Причини, чому в камері занадто високі градуси, такі:

  1. Режим експлуатації приладу. Часте заглядання всередину підвищує градуси в обох відсіках.
  2. Температура навколишнього середовища для експлуатації техніки - ще один важливий момент. Від зовнішніх умов залежить, наскільки інтенсивно працюватиме пристрій.

Нормальна температура в холодильнику зміниться і тоді, якщо поставити на полицю теплу страву.

Іншими причинами, чому підвищується температура в холодильнику, можуть бути надмірна завантаженість камери або погана якість ущільнювача дверцят, доводчика. При цьому погіршується циркуляція холодоагенту, що перешкоджає ефективному охолодженню. Для усунення цієї проблеми слід оптимізувати завантаження приладу і забезпечити хорошу щільність його закриття.

Що робити, якщо температура в холодильнику 12 градусів і не опускається нижче +10 градусів, за того, що зазначені вище причини виключені? Можливо, є проблеми в компресорі, трубках холодоагенту або вентиляторі. У таких випадках потрібна допомога фахівця.

Як дізнатися температуру в холодильнику?

Визначити градуси в камерах допоможе:

  1. Використання вбудованого термометра, передбаченого моделлю приладу.
  2. Застосування спеціального термометра, який легко розмістити на одній із полиць.

Питання "температура в холодильнику як регулювати" вирішується просто. У старих моделях техніки використовується ручне калібрування режимів за допомогою терморегулятора з цифрами, які відповідають певним градусам. У приладах з електронним управлінням використовуються звичайні або сенсорні кнопки, а параметри виводяться на дисплей.