Зміст:
Безпечне зберігання продуктів у камерах холодильної техніки здатен забезпечити оптимальний мікроклімат. За занадто низьких градусів легко заморозити делікатну їжу, тоді як за максимальної температури бактерії можуть зіпсувати свіжі продукти, напівфабрикати, готові страви.
Температура в холодильнику і морозильній камері залежить від марки приладу і його моделі. Беруться до уваги:
Дотримання правильної температури дає змогу не тільки зберегти якість вмісту відсіків, а й заощадити на покупках. За ГОСТами, оптимальна температура в холодильнику становить +5 - +12 градусів. За стандартних показників яйця, молочні продукти, м'ясо, свіжі овочі, риба можуть зберігатися певний час, не втрачаючи своїх поживних властивостей.
У морозилці цифри можуть варіюватися від -6 до -25 °C. Заморожені продукти стандартно зберігаються за показника близько -18 °C. Не варто думати, що чим холодніше буде в рефрижераторі, тим довше може зберігатися їжа. Закладаючи їжу в камеру, потрібно враховувати максимальний термін і правильні умови зберігання. Крім того, занадто низький температурний фон збільшує навантаження на мотор-компресор, внаслідок чого він зношується швидше.
Багато сучасних пристроїв мають режим SuperCool або XtremeFreeze, SuperFrost, Shock Freeze. Швидке охолодження продуктів у них можливе завдяки інтенсивнішому розподілу повітря в камерах за допомогою вентилятора. Наявність режиму "суперзаморозка" дає змогу знизити робочу температуру в морозильному відсіку до -32 градусів.
Створення відповідних умов дає змогу не допустити псування кондитерських виробів та інших швидкопсувних продуктів. Влітку, коли на вулиці спекотно, рекомендована температура в холодильнику має бути нижчою на 3-5 градусів, ніж узимку. Коли на вулиці холодно, варто задати вищу температуру в холодильнику, що додатково дасть змогу заощадити електроенергію.
Більшість експертів рекомендують підтримувати показник у пристрої з системою Ноу Фрост, що перешкоджає утворенню льоду в камерах, у діапазоні від +3 до +5 °C. Цей режим, що запобігає намерзанню, забезпечує умови, що дають змогу зберігати багато продуктів харчування, запобігаючи їхньому передчасному псуванню.
Просто знати, яка температура має бути в холодильнику No Frost, недостатньо. Потрібно регулярно перевіряти показники і, за необхідності, коригувати їх. Важлива і чистота в камерах. Хоча б 1-2 рази на рік потрібно проводити повне розморожування і генеральне прибирання відсіків.
Відсік |
Градуси |
Що можна зберігати |
---|---|---|
Відділення для напоїв і готових страв |
+2 - +5 °C |
Готова до вживання їжа, напої, консерви. |
Основне відділення |
+4 - +7 °C |
М'ясо, молоко, риба. |
Ящик для овочів і фруктів |
+7 -+ 10 °C |
Для яблук, капусти, коренеплодів норма - 8 градусів. |
Зона нульової температури |
0 - +1 °C |
Мінімальна температура в холодильнику - варіант для нетривалого зберігання ковбаси, свіжої зелені, риби, м'яса, сирів. |
Дверцята |
+5 - +10 °C |
Яйця, соуси, молоко. |
Тобто, температура в холодильнику має бути на кожній полиці різною.
Наступні режими дають змогу створити оптимальне середовище для зберігання різних варіантів їжі:
Правильні налаштування забезпечують ідеальні умови для зберігання різних видів їжі. Знайти керівництво з налаштувань можна в інструкції до кожної моделі Bosch, LG та інших брендів.
Причини, через які в холодильнику Samsung не виходить задати оптимальну температуру:
Не варто намагатися самостійно розбирати прилад, щоб не спричинити додаткові пошкодження. У багатьох випадках найкраще проблема вирішується майстром, викликаним для діагностики та ремонту.
Причини, чому в камері занадто високі градуси, такі:
Нормальна температура в холодильнику зміниться і тоді, якщо поставити на полицю теплу страву.
Іншими причинами, чому підвищується температура в холодильнику, можуть бути надмірна завантаженість камери або погана якість ущільнювача дверцят, доводчика. При цьому погіршується циркуляція холодоагенту, що перешкоджає ефективному охолодженню. Для усунення цієї проблеми слід оптимізувати завантаження приладу і забезпечити хорошу щільність його закриття.
Що робити, якщо температура в холодильнику 12 градусів і не опускається нижче +10 градусів, за того, що зазначені вище причини виключені? Можливо, є проблеми в компресорі, трубках холодоагенту або вентиляторі. У таких випадках потрібна допомога фахівця.
Визначити градуси в камерах допоможе:
Питання "температура в холодильнику як регулювати" вирішується просто. У старих моделях техніки використовується ручне калібрування режимів за допомогою терморегулятора з цифрами, які відповідають певним градусам. У приладах з електронним управлінням використовуються звичайні або сенсорні кнопки, а параметри виводяться на дисплей.